Czwartek 21.05. 2020
Temat: Kuchenne rewolucje.
Przebieg zajęć:
1. Powitanie „Wszyscy są …”.
2. Zabawa dydaktyczna „Atrybuty kucharza”.
Każde dziecko otrzymuje emblemat czapki kucharskiej
oraz kartoniki z ilustracjami przedmiotów potrzebnych
do wykonywania różnych rodzajów zawodów.
Dzieci wybierają spośród przedmiotów te,
które związane są z pracą kucharza i kładą je na czapkę.
3. Zabawa „Mały kucharz przygotowuje śniadanie”.
Dzieci siadają na dywanie w kole.
Każde dziecko otrzymuje prostokąt brystolu
oraz zwiniętą w rulon kartkę.
Podczas recytacji wierszyka wykonują następujące czynności:
Mały kucharz już od rana pichci w kuchni różne dania - podwijają rękawy
Trze marchewkę, trze rzodkiewkę
- kartką papieru pocierają brystol
Kroi też cebulę dzielnie.
- uderzanie papierem o brystol
Miesza łyżką wszystko w misce,
- brystol na podłodze, kartką mieszają
Aby danie było pyszne. - językiem oblizują się
Trochę przypraw zmielił jeszcze - ugniatamy kartkę
I doprawił całość pieprzem - potrząsanie zmiętą kartką
A-a-a-psik!!! - wszyscy kichają
4. Zabawa dydaktyczna „Gotujemy zupę”.
Na środku stoi garnek, obok leży drewniana łyżka
oraz ilustracje warzyw.
Dzieci powtarzają za nauczycielem wierszyk:
Zdolni z nas kucharze, zupę gotujemy
Garnek z wodą mamy (nazwa warzywa) potrzebujemy!
Wskazane dziecko wybiera spośród ilustracji warzywo
(pomidor, pieczarka, fasola, burak, ogórek, kalafior).
Podchodzi do garnka, wrzuca do jego wnętrza obrazek i miesza łyżką,
mówiąc nazwę zupy, którą ugotował (np. pomidor-zupa pomidorowa).
Dziecko próbuje swej zupy i oblizuje się w wymieniony
przez nauczyciela sposób, a pozostali powtarzają za nim.
Proponowane sposoby „oblizywania się”:
- język do przodu, oblizywanie brody,
- oblizują górną wargę,
- oblizują dolną wargę,
- oblizywanie warg dookoła, itp.
5. Zabawa „Zagadki z balonem”.
Dzieci siedzą w kole. W rytm puszczonej
przez nauczyciela muzyki podają sobie balon.
Gdy muzyka cichnie dziecko,
które trzyma balon losuje i rozwiązuje zagadkę.
Wyraz będący rozwiązaniem zagadki dzieci dzielą na sylaby
oraz układają przed sobą taką liczbę papierowych pasków
odpowiadającą liczbie sylab.
Mały czy duży, do gotowania służy - garnek.
Może być z plastiku, szkła lub porcelany,
tutaj nakładamy, wszystko, co zjadamy - talerz.
Ma uzębienie, choć nie lubi jeść, pomaga jedzenie do buzi nieść - widelec.
Co to jest? Trzonek i ostrze – narzędzia najprostsze - nóż.
Mała do herbaty, duża do rosołu.
Spotykasz się z nią, gdy siadasz do stołu – łyżka.
Ma duże ucho, lecz nie do słuchania.
On służy do picia, ono do trzymania - kubek.
Ma ucho i dziobek, gwiżdże na nas czasami,
gdy woda się w nim gotuje, przez dziobek paruje - czajnik.