Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
^Back to Top
facebook

Jak powstają produkty mleczne? - 01.12.

01.12. 2021 r.– środa

Powitanka  – piosenka integracyjna

Jak powstaje twaróg? – film edukacyjny 

 - obserwacja procesu przygotowania twarogu.

 

Dla Rodziców:  Domowy SER który zrobisz z 3 składników w 20 min !!!

 

 

Gimnastyka poranna 

 

II. Mleczne zagadki – zabawa dydaktyczna.

Będą potrzebne różne produkty mleczne: masło, jogurt naturalny,

jogurt owocowy, kefir, maślanka).

Dzieci mogą je powąchać.  Podajemy dzieciom kilka informacji o danym produkcie

(nie podając jego nazwy), a dzieci próbują odgadnąć „o którym produkcie mowa?”.

Po odgadnięciu umieszczamy obok produktu etykietę z jego nazwą

(można wydrukować lub napisać drukowanymi literami ich nazwy). 

 

Mleko – to wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków. Jest produktem żywnościowym, 
człowiek najczęściej spożywa mleko krowie, ale także kozie i owcze (pochodzenie zwierzęce),

a czasami musi je zastępować napojami roślinnymi (sojowym, ryżowym, migdałowym, 
owsianym).

Masło – tradycyjnie wyrabiało się w maselnicy. J

est to tłuszcz jadalny otrzymywany ze śmietany mleka krowiego (koziego lub owczego).

Śmietana – to produkt spożywczy otrzymywany ze śmietanki,

czyli górnej warstwy odwirowanego mleka tłustego. Może być gęsta lub rzadka.

Dodajemy ją do zup, sałatek, ciast.

Jogurt naturalny/owocowy – powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia się mleka. 
Jest źródłem wapnia, składnika ważnego dla naszych kości i zębów.

Zalecany jest, gdy jesteśmy chorzy i bierzemy antybiotyk, gdyż odbudowuje florę bakteryjną jelit.

Może być gęsty lub rzadki. Możemy go też kupić z dodatkiem ulubionych owoców.

Kefir – musujący napój z mleka fermentowanego.

W jego konsystencji obecne są tzw. ziarna 
kefirowe. Ma kwaśny smak.

Maślanka – fermentowany napój mleczny. T

o produkt, który pozostaje z wytwarzania masła.

Można ją pić jako napój lub dodawać do ciast czy deserów.

Wprowadzamy pojęcie „Nabiał”

- podkreślamy ważność nabiału (produktów mlecznych)

w codziennej diecie człowieka. 

W mleku znajdują się: tłuszcz, laktoza,

 białkomagnezpotaswapńwitaminy z grupy Bwitamina A,

 witamina Dwitamina K i witamina E.

Pod względem towaroznawstwa rozróżnia się mleko surowe

(produkt naturalny uzyskiwany w procesie dojenia zwierząt mlecznych,

do którego nic nie dodano i nic nie ujęto) oraz mleko spożywcze

(mleko przeznaczone do konsumpcji poddane

odpowiednim procesom technologicznym).

  Pojęcia: 

Nabiał  - to kategoria produktów spożywczych,

do której należy mleko i przetwory mleczne 

(np. jogurty, kefiry, śmietana, masło, sery żółte, twarogi).

Zwyczajowo do nabiału czasem zalicza się również jajka,

mimo że taka klasyfikacja nie jest prawidłowa.

Główne podobieństwa między mlekiem a jajkami to wysoka zawartość

białka i pochodzenie odzwierzęce.

Mleczny poczęstunek (dla chętnych)

– degustacja produktów nabiałowych dostępnych w domu.

Przewód pokarmowy – film dla dzieci

Piosenka – Kucharka

Wycieczka do Kuchni – dzisiaj wirtualnie,

ale jak wrócicie do przedszkola, to odwiedzimy naszą przedszkolną kuchnię. 

Praca plastyczna – dla chętnych

Zabawa logopedyczna- malowanie oddechem.

 

Dla CIEKAWYCH: Eksperymenty z olejem – zabawy badawcze.
– „Burza w szklance wody”: ¾ szklanki wody, 4 łyżki oleju, barwniki spożywcze, miska i widelec.

Olej wlewamy do miseczki i dodajemy kilka kropli barwników, mieszamy widelcem. 
Następnie przelewamy mieszaninę do wody. Możemy zaobserwować na wodzie tańczące 
kolorowe niteczki.

 

Co zmieniło miejsce? – zabawa dydaktyczna.  

Na dywanie lub na stole kładziemy kilka przedmiotów używanych w kuchni

(łyżka, widelec, kubek, deseczka itp.).

Nazywamy je, określamy, do czego służą.

Następnie zasłaniamy dziecku oczy lub odwróciło się

i zmieniamy ułożenie przedmiotów.

Po odwróceniu, zgaduje „Co się zmieniło?”.

 

„Rusz głową” – zabawa orientacyjno-porządkowa.

Dzieci poruszają się po pokoju w sposób dowolny przy muzyce.

Na hasło „Głowa” – zatrzymują się i kiwają głową.

Na hasło „Ręce”  - klaszczą w dłonie.

Na hasło „Nogi” – tupią.

Na hasło „Brzuch” – głaszczą się po brzuchu.

Liczbę haseł dostosowujemy do  możliwości  dzieci.

 

„Ile to waży? – zabawa dydaktyczna z ważeniem. 

Do zabawy wykorzystujemy wagę kuchenną, szalkową lub

  razem z dziećmi skonstruować wagę (na ramionach wieszaka do ubrań mocujemy

za pomocą taśmy klejącej dwie przezroczyste reklamówki).

Ważymy dowolne przedmioty (np. klocki, drobne przedmioty)

i porównujemy ich wagę.

Stosujemy pojęcia cięższy, lżejszy, tyle samo, tyle ile.  

Udanej zabawy!

Pożegnanie Zajęć – piosenka

 

Przypominamy słowa piosenki:

(Dziś w stajence)
Dziś w stajence mały Jezus się narodził
I pobożnie swoje małe rączki złożył
Chociaż jest maleńki błogosławi już
Wszystkim, którzy zaśpiewali Mu
Zaśpiewajmy kolędę Jezusowi dziś
Niech kolęduje z nami cała ziemia
Zaśpiewajmy kolędę Jezusowi dziś
Niech kolęduje z nami cały świat
W takt kolędy wieją wiatry, szumią drzewa
Cały świat kolędę Jezusowi śpiewa
Niech kolędy nuta mocno w świecie brzmi
Maleńkiemu Jezusowi dziś

(Dziecina mała)
Dziecina mała, Bóg, Stwórca nieba
A kędyż nam go szukać potrzeba?
W stajence w Betlejem, powiła z weselem
Maryja Syna, piękna nowina.
Opiekun Józef był ukochanym
Ojcem Jezusa był domniemanym.
Garść siana suchego podłożył pod niego,
W zimnym żłóbeczku, a nie w łóżeczku.

 

Żródło ilustracji: "Designed by pch.vector / Freepik".